Delta Dunării, un paradis natural unic în Europa, este cunoscută pentru peisajele spectaculoase și biodiversitatea sa bogată. Acest ecosistem extraordinar găzduiește o varietate impresionantă de animale sălbatice, de la păsări migratoare și pești până la mamifere terestre și acvatice. În acest articol, vă invităm să faceți cunoștință cu unele dintre cele mai fascinante creaturi cu care vă puteți întâlni în timpul unei vizite în Delta Dunării.

Pelicanul Comun (Pelecanus onocrotalus)
Pelicanul comun este una dintre cele mai emblematice specii ale Deltei Dunării. Aceste păsări mari, cu o aripă albastră și un penaj alb imaculat, pot fi văzute plutind elegant pe apă sau zburând în grupuri impresionante. Delta Dunării este un habitat vital pentru pelicanii comuni, care găsesc aici hrana necesară și locuri sigure de cuibărit.

Sturionul European (Acipenser sturio)
Delta Dunării este recunoscută ca unul dintre cele mai importante habitate pentru sturionul european, o specie considerată a fi una dintre cele mai vechi rămășițe vii din era dinozaurilor. Sturionii sunt cunoscuți pentru icrele lor prețioase, din care se obține celebrul caviar. În ciuda faptului că sunt pe cale de dispariție, eforturile de conservare din Delta Dunării încearcă să protejeze aceste creaturi fascinante.

Egreta Mare (Ardea alba)
Cu un penaj alb și un cioc subțire și ascuțit, egreta mare este o prezență elegantă în peisajul Deltei Dunării. Această pasăre statornică poate fi observată în timp ce vânează pe malurile râurilor și lacurilor, în căutare de pești și alte prade. Egreta mare este doar una dintre cele peste 300 de specii de păsări care populează Delta Dunării.

Vidra Europeană (Lutra lutra)
Delta Dunării nu este doar un paradis pentru păsări, ci și pentru mamifere acvatice. Vidra europeană, cu blana sa densă și cenușie, poate fi văzută în împrejurimile râurilor și canalelor. Aceste creaturi jucăușe și agile sunt indigene în zonă și reprezintă un simbol al sănătății ecosistemului.

Calcanul (Hippoglossus stenolepis)
În apele sărate ale Deltei Dunării, puteți întâlni diverse specii de pești, iar calcanul este un exemplu notabil. Acest pește cu o carcasă plată și un aspect neobișnuit poate fi găsit în Delta Dunării și este apreciat pentru carnea sa gustoasă.

Explorarea biodiversității din Delta Dunării este o experiență captivantă și educativă. Pe măsură ce vă plimbați prin canale și vizitați zonele protejate, veți avea șansa să vedeți și alte specii unice de animale și să vă bucurați de frumusețea naturală a acestui colț de rai.