Obținerea unei greutăți sănătoase poate fi o provocare pentru mulți oameni, iar pentru unii, chirurgia de micșorare a stomacului poate fi o opțiune eficientă pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății. Două dintre cele mai comune proceduri chirurgicale de micșorare a stomacului sunt gastric sleeve și bypass-ul gastric. În acest articol, ne concentrăm pe gastric sleeve, explorând ce este această procedură, cum funcționează și ce avantaje și riscuri implică.

Ce este Gastric Sleeve?

Gastric sleeve, cunoscut și sub numele de gastrectomie verticală sau sleeve gastrectomy, este o procedură chirurgicală de micșorare a stomacului care implică îndepărtarea unei părți a stomacului pentru a reduce dimensiunea acestuia și a limita cantitatea de alimente pe care o persoană poate consuma. În timpul procedurii, chirurgul îndepărtează aproximativ 75-80% din stomac, lăsând un tub subțire sau „mânecă” care servește ca noua stomac.

Cum Funcționează Gastric Sleeve?

Prin reducerea dimensiunii stomacului, gastric sleeve reduce capacitatea acestuia de a stoca alimente și, în același timp, scade producția de ghrelină, hormonul care stimulează senzația de foame. Acest lucru duce la o scădere semnificativă a poftei de mâncare și la o reducere a cantității de alimente consumate, ceea ce în cele din urmă duce la pierderea în greutate. În plus, gastric sleeve poate avea și alte efecte benefice asupra sănătății, cum ar fi ameliorarea sau remiterea unor afecțiuni precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială și apneea obstructivă în somn.

Avantaje ale Gastric Sleeve:

  • Pierdere rapidă în greutate: Mulți pacienți experimentează o scădere semnificativă în greutate în primele 6-12 luni după intervenție.
  • Reducerea riscului de afecțiuni asociate obezității: Pierderea în greutate poate ajuta la îmbunătățirea sau remiterea unor afecțiuni precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială și bolile de inimă.
  • Intervenție minim invazivă: Gastric sleeve este o procedură laparoscopică, ceea ce înseamnă că implică incizii mici și recuperare mai rapidă comparativ cu alte proceduri chirurgicale majore.

Riscuri și Complicații:

  • Complicații postoperatorii: Ca orice intervenție chirurgicală, gastric sleeve poate avea riscuri precum infecții, sângerări sau scurgeri de la nivelul suturilor.
  • Efecte secundare pe termen lung: Unele persoane pot experimenta reflux gastroesofagian, malabsorbție de nutrienți și tulburări ale tractului gastro-intestinal.
  • Necesitatea schimbării stilului de viață: Pentru a obține rezultate optime, este necesară o schimbare semnificativă a obiceiurilor alimentare și de exerciții fizice.

În concluzie, gastric sleeve poate fi o opțiune eficientă pentru persoanele care luptă cu obezitatea și au încercat alte metode fără succes. Cu toate acestea, este important să discuți cu un medic și să iei în considerare toate aspectele implicate înainte de a lua o decizie. Oricare ar fi alegerea, o abordare holistică care include și schimbări ale stilului de viață este esențială pentru succesul pe termen lung în gestionarea greutății și menținerea unei sănătăți optime.